Net als in de rest van Oostenrijk zijn in Karinthië een aantal eeuwenoude sloten, kastelen, kloosters en kerken te vinden. De hoofdstad van Karinthië, Klagenfurt, is bekend door de vele historische gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum.

Kasteelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Burg Hochosterwitz (Launsdorf, ten noorden van Klagenfurt, vlakbij St. Veit an der Glan, met museum), Burg Landskron (vlakbij Villach, met roofvogelshow), Schloss Hollenburg (tussen Köttmannsdorf en Maria Rein, met zijn Haflingers) en Schloss Rosegg (in Rosegg vlakbij Velden, met wildpark en labyrinth) zijn zeker de moeite van het opzoeken waard.

Ongeveer 80% van de bevolking in Oostenrijk is katholiek en in iedere stad staat wel één of meerdere kerken. Prachtige bouwwerken met een grote historie die ook van binnen een belevenis zijn om te bezichtigen. De Klagenfurter Dom bijvoorbeeld, of in Villach onder andere de St Jakob Kirche of St Nikolai. De bedevaartskerk Maria Gail in Villach is één van de oudste kerken in Karinthië, ook erg leuk om te bekijken.

Ruim een uur rijden, ongeveer 60 km ten oosten van Klagenfurt, ligt het Benediktinerstift St. Paul. De kunstverzameling van dit klooster behoort tot een van de mooiste en meest omvattende kloosterverzamelingen van Europa. Romaanse, gotische en barokke kunstwerken: je vindt het allemaal in de ‘Schatkamer van Karinthië’.

Ook liefhebbers van musea zitten in deze omgeving goed. Een kleine greep: het Bonsaimuseum (3000 m2 bonsaiboompjes), Foltermuseum auf Burg Sommeregg (terug naar de middeleeuwen), Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer, Archäologischer
Park Magdalensberg, Museum Moderner Kunst Kärnten, Dom von Gurk (wereldberoemd Romeins godshuis uit de 12e eeuw welke behoort tot de belangrijkste bouwwerken uit de Europese sakraalkunst). En nog veel meer!

Ook liefhebbers van musea zitten in deze omgeving goed. Een kleine greep:
het Bonsaimuseum (3000 m2 bonsaiboompjes),
Foltermuseum auf Burg Sommeregg (terug naar de middeleeuwen),
Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer,
Archäologischer Park Magdalensberg,
Museum Moderner Kunst Kärnten,
Dom von Gurk (wereldberoemd Romeins godshuis uit de 12e eeuw welke behoort tot de belangrijkste bouwwerken uit de Europese sakraalkunst).
En nog veel meer!