Slovenië is onafhankelijk sinds 1991 (sinds 2004 lid van de EU) en heeft derhalve weinig last gehad van de ongeregeldheden in het toenmalige Joegoslavië (hoewel de onafhankelijkheid wel gepaard ging met een korte oorlog van 10 dagen en enkele tientallen levens kostte). In taxfree shops bij enkele grensposten kun je belasting vrij sigaretten en drank kopen. Voor de snelwegen heb je wel een vignet nodig (een andere dan het Oostenrijkse vignet) en voor de Karawankentunnel moet je tol betalen (hou er rekening mee dat het in Slovenië verplicht is om met dimlicht te rijden).

Voor paardenliefhebbers is Lipica een absolute aanrader. In Lipica is de stoeterij waar van oudsher de Lippizaners voor de Spaanse Rijschool in Wenen gefokt worden. Lipica is ruim een uur rijden.

Net over de grens, tussen Podkoren en Rateče ligt de bron Zelenci in het gelijknamige natuurreservaat. Deze schitterend gekleurde bron wordt beschouwd als het officiële begin van de Sava-rivier, die met een lengte van 221 km de langste rivier in Slovenië is. De plek is bijzonder sprookjesachtig en absoluut de moeite van het bezoeken waard. Er is een parkeerplaats bij een klein grillrestaurantje waar je ontzettend lekker kunt eten. Zelenci is via de Würzenpass een klein uurtje rijden.

Het mooie plaatsje Bled aan een romantisch meer net over de grens met Slovenië is ook een aanrader. Via de Karawanken tunnel bereikt je het stadje in drie kwartier. Op het eiland op het meer bevind zich een klooster. Dit is alleen te bereiken met de ‘pletna’ een overdekte gondel. Via 99 treden kom je bij de barokke kerk met kunstschatten uit een vroegere gotische kerk. Boven in het punttorentje hangt een wensklok uit 1534. Wie driemaal eigenhandig de klok luid, belooft eeuwige trouw…