Ludmannsdorf – Bilčovs

Lukowitz is één van de 17 dorpen die deel uit maken van de gemeente Ludmannsdorf. Ludmannsdorf is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië (Kärnten), en maakt deel uit van het district Klagenfurt-Land. Ludmannsdorf telt een kleine 1900 inwoners waarvan er ruim 100 in Lukowitz wonen.

Karinthië staat bekend om haar vele zonuren en wordt niet voor niets het zonneterras van centraal Europa genoemd. Zo wordt Ludmannsdorf vaak het zonneterras van het Rosental genoemd.

Vanuit de vele dorpjes van Ludmannsdorf heb je een schitterend uitzicht op het Rosental en de Karawanken (hoogste top Hochstuhl, 2236 meter) die een natuurlijke grens met Slovenië vormen. Slovenië hoorde tot 1918 bij Oostenrijk en dat is nog goed te merken, het gebied is nog steeds tweetalig. Zo hebben de dorpen bijvoorbeeld een Duitse en Sloveense naam.

In het centrum staat de Pfarrkirche Hl. Jakobus d. Ält die sinds 1784 een zelfstandige parochie is. Het oorspronkelijke romaanse gebouw werd uitgebreid in de gotische periode. De kerk staat op een Europese Jacob’s pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.