Karinthië is de meest zuidelijke en warmste deelstaat van Oostenrijk. Karinthië (Duits: Kärnten, Sloveens: Koroška, Beiers: Kärntn ofwel Karntn) is een deelstaat (Bundesland) van Oostenrijk. De hoofdstad is Klagenfurt, wat tevens de grootste stad van de deelstaat is (90.141 inwoners). In Karinthië woont een minderheid van Slovenen.
Het Land Karinthië is in 1920 ontstaan uit het hoofddeel van het hertogdom Karinthië. Karinthië grenst aan Italië, Slovenië en de deelstaten (oost)-Tirol, Salzburg en Stiermarken.
De deelstaat is onderverdeeld in de twee zelfstandige steden (Statutarstädte) Klagenfurt en Villach.

Het is een ideale plek voor gezinnen met de vele bergmeren waarvan de meesten de kwaliteit van drinkwater hebben. De natuurliefhebber komt hier helemaal aan zijn trekken, het landschap is ontzettend mooi. Grillige bergkammen, dichte bossen, bloemenweiden, diepblauwe meren, maar ook schilderachtige dorpjes en talloze sprookjesachtige kastelen.
Je vindt het hier allemaal, de rust in de natuur of de drukte van de stad. Zonnen en afkoelen in een bergmeer of uitgaan en dansen in een mondaine badplaats.